vineri, 23 iulie 2010

Prietenii

            Prietenii! O categorie a speciei umane în care încrederea este principala componentă a existenţei sale şi spun asta înainte de a mă fi uitat de curiozitate prin dex să văd cum definesc minţile luminate acest cuvânt. După o scurtă lecturare pe net am rămas la asta:

PRIÉTEN, -Ă, prieteni, -e, s. m. şi f. Persoană de care cineva este legat printr-o afecţiune deosebită, bazată pe încredere şi stimă reciprocă, pe idei sau principii comune; amic. ♦ Amant, iubit. [Pr.: pri-e-.Var.: (reg.) priétin, -ă s. m. şi f.] – Din sl. prijatelĩ.  

            Dacă ar fi să judec după această definiţie înseamnă că amicii mei tocmai s-au redus la degetele unei singure mâini şi mi-e mult mai uşor să o găsesc pe Elodia decât un prieten.
              După mine prietenia înseamnă mai mult decât împărtăşirea unor idei perverse, a bătutului cu piciorul a aceleiaşi mingi sau faptul că ne povestim lucruri intime. Pentru mine prietenia înseamnă că dacă am o bucurie, eşti pe lista celor cu care vreau să o împărtăşesc imediat, dacă am rămas cu maşina în pană să fii pe lista celor pe care să-i sun să vină să mă ia şi dacă am un eveniment important să fii alături de mine, nu să o zgudui aiurea că mă-ta e la ciclu şi nu are cine să se ducă să-i ia tampoane sau că prietena prietenei verişoarei tale bune a născut şi nu are cine să stea cu copilu'.
              Că vreau să fim prieteni este un act de voinţă şi de mic am zis că imi voi alege prietenii şi nu ei pe mine. Un principiu mic dar care aduce beneficii. Nu te fereşte de jigodii şi profitori dar reduce numărul lor.
               

6 comentarii:

  1. PRIÉTEN, -Ă, prieteni, -e, s. m. şi f. Persoană de care cineva este legat printr-o afecţiune deosebită, bazată pe încredere şi stimă reciprocă, pe idei sau principii comune; amic.
    Remarca ta este copilaroasa si destul de rautacioasa.Dupa mine e destul de clara definitia,sau esti prieten sau nu.Prietenul trebuie sa STIE cand este la ciclu... cand a nascut...cand e bucuros sau cand nu ii merge bine.Trebuie sa Stie subliniez,ca altfel nu are de unde sa apara afectiunea sau antipatia.O legatura de prietenie se stabileste prin COMUNICARE,ca si orice tip de relatie de alfel,COMPROMISURI ca altfel profita numai una dintre cele doua parti si SINCERITATE.daca persoana nu apreciaza sinceritatea,atunci cu siguranta exista o problema.Un prieten accepta cand ii zice celelat ca este bou,daca bou este si nu este vaca,dar de cele mai multe ori apare problema intre oameni de genul paiului din ochiul altuia si barnei din ochiul sau.Multe ori ne concentram prea mult asupra propriilor noastre probleme si uitam si de nevoile celorlalti,suntem egoisti si nesuferiti,dar problema dispare in momentul in care ne recunoastem egoismul(suntem sinceri cu noi insine) si incapatanarea,ne comunicam problemele si nemultumirile(suntem sinceri cu celalalt) si ajungem la un compromis sa fie bine pentru toti.ASA CA...

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim: Dacă e vorba de sinceritate pot accepta refuzul de a onora o invitaţie sau de a primi un ajutor, dar dacă o dai după copac, atunci mi se pare aiurea. Tocmai asta mă face să am încredere în persona respectivă şi să o consider "prietenul" meu. Nu neg faptul că prieteniile se bazează şi pe cât câştigă unul faţă de celălalt de pe urma prieteniei dar eu nu văd asta ca pe un compromis ci mai degrabă ca un echilibru. De ce să accepţi o prietenie în care tu să investeşti iar celălalt nu, doar dacă tu nu poţi avea alţi prieteni, sau nu poţi stabili astfel de relaţii cu alţi oameni. După mine oricum prietenia nu poate fi pur şi simplu o definiţie într-un dicţionar ci fiecare individ are definiţia lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiu cine crezi ca sunt,dar sigur nu sunt chiar persoana pe care o crezi dupa copac :).Asa este cum zici tu ,fiecare are definitia lui in ceea ce priveste sensul cuvantului prietenmdar unii se amagesc.Asta si a fost esenta la "bla-bla-ul" pe care l-am scris in comentariul 1.Ideea e ca e simpla definitia cuvantului,dar unii in nu se pot adapta parametrilor de integrare in definitie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim: Nu ştiu cine eşti, dar bănuiesc că eşti fată, şi nu înţeleg de ce te ataci şi o iei aşa personal? Nu este ca şi cum post-ul se referă la tine şi nu am făcut decât să îmi exprim părerea proprie. Hai nu mai fi rea şi dacă eşti drăguţă ne spui şi cum te cheamă, poate devenim prieteni şi te trec pe lista celor pe care îi sun când am nevoie de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  5. :)daca va decide soarta sa ne cunoastem ne vom cunoaste,si sigur vom fi prieteni...personal nu o iau,dar sunt indignata ca mai cunosc persoane care nu fac aceleasi diferente.si e trist.din felul in care te-ai exprimat reiese ca esti foarte suparat,asa ca am crezut ca te ajut cumva sa te clarifici,nu vreau nici de cum sa iti impun parerile mele,ci doar sa simplifici felul de a gandi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte drăguţ din partea ta. Îţi mulţumesc pentru comentarii.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai o opinie de ce să nu o exprimi?